Mosolyogj Nyíregyháza

Mi is az a fogszuvasodás? A betegség tünetei, okai, kezelése.

2018. január 23. - KosborFogászat

Fogszuvasodás

 

    A lyukas fogat a fogorvos nagyon könnyen észreveheti, akár szabad szemmel, akár röntgenfelvételen.(Nagyon fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés) Vannak olyan árulkodó jelek, amelyek minket is figyelmeztethetnek arra, hogy az egyik fogunkkal nincs minden rendben, ezért fontos minél hamarabb megkeresni fogorvosunkat.

 

    A fogszuvasodás tulajdonképpen a fog külső, kemény felületének sérülése, kilyukadása, mely egészen apró, szabad szemmel nem is nagyon látható lyukként indul, és esetenként akár a fog teljes elveszítéséhez is vezethet. A fogszuvasodás nem visszafordítható folyamat, ám ha időben orvoshoz fordulunk, akkor a fog roncsolódása megállítható.

   Ha a lyukas fog kezeletlen marad, folyamatos növekedésnek indul, melyhez társulhat állandó fájdalom, rágási nehézség, fogérzékenység, vagy akár fertőzés is jelentkezhet. Mivel a fogak összeérnek nagyon könnyen előfordulhat, hogy a szuvasodás egyik fogról átterjed a mellette lévőre is.

   A fogszuvasodás tünetei: fogfájás, fog érzékenysége (főleg hideg, meleg vagy édes ételek italok fogyasztásakor jelentkező nyilalló fájdalom), a fog felületén észrevehető lyukak, pöttyök, a fog vagy annak részeinek elszíneződése, barnás, fekete vagy fehér foltok, harapásra, rágásra jelentkező fogfájás.

   A fogszuvasodásnak számos oka lehet: A túl sok finomított cukrot tartalmazó étel és ital fogyasztása, a szájban megtelepedő baktériumok, a nem megfelelő szájhigiénia. Sajnos a genetikai hátterünknek is szerepe van abban, hogy milyen mértékben szuvasodnak fogaink. Vannak akik hajlamosabbak erre, viszont rendszeres fogászati ellenőrzéssel, valamint megfelelő szájápolással szinten tartható.

A fogszuvasodás egyetlen ismert és hatékony kezelése a lyukas fog kitisztítása és betömése.

 

Fogszuvasodást elősegítő kedvelt édességek/ételek :
( A felsorolás növekvő sorrendbe értendő: A legkevésbé elősegítő ételektől halad a leginkább károsító ételek felé)

1.cukormentes rágógumi

2.földimogyoró

3.vajas kenyér

4.burgonyapehely

5.jeges gyümölcslé

6.kávé cukor nélkül

7.köhögés elleni szirup

8.csokoládéval bevont földimogyoró

9.csokis-karamellás szelet

10.alma

11.töltött teasütemény

12.fagylalt

13.tejcsokoládé

14.csokoládéval bevont keksz

15.cukortartalmú rágógumi

16.édes keksz

17.narancsital

18.Toffee

19.kávé cukorral

20.zselés édesség

 

További információért látogasson el az alábbi honlapra: www.kosbor-fogaszat.hu  vagy

Kérjen konzultációt Nyíregyházán a Kosbor Fogászattól: +36 70 / 774 2307

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyogjnyiregyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr8413596907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása