Mosolyogj Nyíregyháza

Fogpótlások régen és napjainkban.

2018. május 07. - KosborFogászat

Fogpótlások régen és napjainkban

A fogászati beavatkozások bár nagyon új keletű dolognak tűnnek, nem azok. Már az ókori görögök és egyiptomiak is írtak a fogpótlásról és a fogak egészségének megőrzéséről. Ám egy érdekes fogászati lelet az etruszkoktól származik.

A leleményes fogpótlás:

dent_1_1_jo.jpg

Az etruszk fogászatról annyit tudhatunk, hogy a hiányzó fogakat előszeretettel pótolták arannyal. A laza fogakat, vagy az olyanokat, amik tényleg csak a "kirakatba" voltak jók (tehát rágni nem lehetett velük, csak legalább a hiány nem látszott) arany szalagokkal rögzítették.

dent_1_5_jo.jpg

 Ha a fogászati eszköz foghiányt hivatott pótolni, ezek a pántocskák tartották meg a műfogat. Az apró aranyszalagok körbefogták a fogat, amit vagy kis szögekkel rögzítettek, vagy ráforrasztották az ép fogakra.

Hullarablók miatt terjedhetett el a műfogsor

A Waterloo-i csata annyi jó minőségű emberi foggal árasztotta el az angol fogászok feketepiacát, hogy lement az ár, már nem csak a gazdagok engedhették meg maguknak.

 George Washington Amerika első elnöke a rabszolgáitól vett fogakat. Saját bevallása szerint azért volt egész életében problémája a fogaival, mert fiatalon foggal törte a diót, de valószínűleg örökletes okok és a kor csapnivaló szájhigiéniai gyakorlata is közrejátszott.

dent_1_4_jo.jpg

A fogtechnika akkoriban még meglehetősen kezdetleges volt, ezért  fájdalmas volt a viselésük, és sokszor eltorzították a tulajdonosuk arcát. Washingtonnak például a természetesnél jobban előreugrott a műfogsora miatt az alsó állkapcsa.

Washington többféle műfogsort is hordott. Ezeket mindig a tudomány állása szerinti legmodernebb anyagokból készítették: ólomból, rézből, aranyból, elefántcsontból, lovak, szamarak, tehenek fogaiból – és emberekéből is. Állítólag a saját kihúzott fogait is őrizgette ilyen célból, de történelmi távlatból érdekesebb, hogy a jelek szerint a rabszolgái fogait is a szájába rakatta.

Fogpótlások napjainkban

A CAD/CAM kifejezés az iparból jött át a fogászat területére. Érdekes, hogy az iparban külön-külön szokták megnevezni a két fogalmat, így együtt – „CAD/CAM” – csak a fogászatban használják.
A számítógépes tervezésnek a legfontosabb, pozitív jellemzője az volt, hogy ha a terven módosítani kellett, akkor azt néhány kattintással meg lehetett oldani. A korábbi gyakorlatban nemritkán teljesen elölről kellett kezdeni .

dent_1_6_jo.png

A CAD kezdetben csak kétdimenziós, sík rajzolást támogatott, a háromdimenziós rajzolás csupán az 1990-es évek elején kezdett elterjedni. Ma viszont már a kétdimenziós tervezés a ritkább, mert érdemesebb három dimenzióban tervezni, és egy ilyen 3D-s tervből lehet 2D-s rajzokat gyorsan generálni.

Napjainkban a fogpótlások tartósak és olyan élethűek, mint a természetes fogak.
Fémkerámia korona a fogászatban jelenleg legáltalánosabban használt fogpótlás.

A fémkerámia legnagyobb előnye mindenképpen a tartóssága, hisz a nikkelmentes fém- vagy aranyötvözetből készült váz hosszú ideig használható. A vázra égetett porcelán borításnak köszönhetően ez a magoldás is esztétikus, igaz, a cirkóniummal összehasonlítva alul marad.

dent_1_7_jo.jpg

 

A másik leggyakoribb fogpótlás az előbb említett cirkónium korona. A cirkónium-dioxid vázas fogpótlások elkészítése valamivel hosszadalmasabb, mint a hagyományos fémvázas pótlásoké.

dent1_2_jo.jpg

Az érintett fogak csiszolása után lenyomatvételre kerül sor, ami a fogtechnikai laboratóriumban digitális beolvasásra kerül. A számítógép által rögzített vázat a CAD/CAM berendezés faragja ki, így biztosítva a lehető legpontosabb kivitelezést. Ezután vázpróba következik, fogorvosunk bepróbálja a helyére, és ha mindent rendben talál, következik a fogpótlás végső kialakítása, porcelánleplezéssel.
A cirkon koronák és fogpótlások vállas kialakításúak, azaz a pótlás benyúlik az íny alá, így természetes, élethű benyomást eredményez a korona.

A cirkónium kerámia fogpótlások legnagyobb előnye, hogy az így készült hidak és koronák megtévesztésig hasonlítanak az eredeti fogakra fényáteresztő képessége miatt.

dent1_3_jo.jpg

 http://www.kosbor-fogaszat.hu/hu/arlista

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyogjnyiregyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr513897984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása