Mosolyogj Nyíregyháza

2019. április 03. - KosborFogászat

A megyében elsőként a Kosbor fogászaton érhetők el magas biokompatibilitású fogászati tömőanyagok

 

A Kosbor fogászat a megyében először csatlakozott a Zöld Fogászati Rendelők programhoz, melyben a fogászati tömésekhez magas biokompatibilitású tömőanyagokat használunk fel. Akciónk keretében ezek a fogtömések - az ismert tömőanyagokhoz képest - 0 Ft felárral kerülnek bevezetésre.

BIOKOMPATIBILIS TÖMŐANYAGOK

A fogászatban felhasznált anyagokkal szemben megfogalmazott egyik legfontosabb követelmény a biokompatibilitás (biokompatibilis = az élő szervezettel kölcsönhatásba nem lép, arra káros hatást nem gyakorol). Az amalgám visszaszorulásával azt gondolhattuk fogászatban felhasznált anyagok már nem tekinthetők károsnak. A manapság elterjedt műanyag alapú fogászati anyagok (pl. tömőanyagok, cementek) biokompatibilitása azonban a legújabb kutatások szerint még koránt sem tökéletes.
A legfrissebb kutatások szerint a műanyag alapú fogászati anyagok (kompozitok*, cementek) polimerizációs aránya mindössze 38-65%, azaz az építőkövek közel fele eredeti állapotában marad. Ez ugyan a fizikai tulajdonságaikat nem befolyásolja (tehát kiváló tömés készíthető belőlük), ám a gond ott van, hogy mivel a polimerizációt követően a szerves molekulák (BisGMA, TEGDMA, HEMA) közel fele kötetlen állapotban marad, azok idővel a szájüregbe juthatnak.
*kompozit=műanyag alapú tömőanyagok

okofogaszat.jpg

TOXIKUS HATÁS

2012 óta rohamosan nő azon tanulmányok száma, amelyek azt mutatják, hogy kompozit tömés készítését követően a BPA és származékai megjelennek a nyálban, sőt a vizeletben is. Ezen molekulák többségét a nyál enzimjei további kisebb molekulákra bontják, amelyek mérgezőek lehetnek a szervezetre, illetve potenciális rákkeltők. A hatások kiterjednek a magzatokra, gyermekekre, és a felnőttekre is különböző anyagcsere betegségek és fejlődési rendellenességek formájában.
Ma az Európában forgalmazott műanyag bázisú fogászati anyagok 87,8%-ában az építőkövek, azaz monomerek BisGMA, TEGDMA és HEMA. Így elmondható, hogy a tömések, ma legalább akkora – ha nem nagyobb – kockázatot jelentenek a páciensek egészségére, mint az amalgám hőskorában.

TEGDMA (tri-etilén-glikol dimetilakrilát)

Folyékony monomer, általában a BisGMA hígítására alkalmazzák – 8-10% közötti koncentrációban. A nyál enzimjei könnyen formaldehiddé bontják, amely erősen toxikus, és bizonyos sejtek genetikai állományát is képes károsítani, azaz potenciális rákkeltő.

BisGMA (bisfenol A diglicidil metakrilát)

Széleskörűen alkalmazzák a műanyag alapú fogászati tömőanyagok és cementek gyártása során Bisfenol-A-ból (BPA) és glicidil metakrilátból szintetizálva. A hidrolízise során a molekula felbomlik és ezek az építőelemek ismét felszabadulnak.

A BPA lehetséges hatásai a reproduktív funkciókra:

  • hímnemű embriók feminizációja
  • hereatrófia
  • prosztatamegnagyobbodás
  • pajzsmirigy fejlődési rendellenesség
  • hatással van a nemi hormonok rendszerére is
  • felnőtt férfiak defektív spermatogenezise ( spermaszám, motilitás csökkenés)
  • libidócsökkenés, erekciós problémák

HEMA (hidroxietil metakrilát)

Rövid láncú monomer, amely könnyen átjut a sejtfalon és képes reakcióba lépni a DNS-sel, és mutációt okozni – karcinogén (potenciális rákkeltő).

bis_gma.png

Hogyan lehetnek forgalomban egészségkárosító fogászati anyagok?

Egyrészt a probléma csak nem rég óta ismert, másrészt napjainkig nemigen volt alternatív megoldás. Az utóbbi években azonban már vannak forgalomban olyan fogászati – műanyag bázisú – anyagok, amelyek nem tartalmaznak a fent említett egészségkárosító alkotóelemeket: ilyenek pl. a francia Elsodent magas biokompatibilitású – Bis GMA, TEGDMA és HEMA mentes – termékei.

Érdemes kicseréltetnem a töméseimet?

Igen, amennyiben csökkenteni szeretné egészségügyi kockázatait és indokolt kompozit tömés készítése, mert alászuvasodott vagy nem jól záró, panaszt okozó régi tömése van. Fokozottan ajánlott ez azok számára, akik ezután gondolkodnak gyermekvállaláson, ugyanis a hagyományos tömőanyagok a magzati fejlődést is károsan befolyásolhatják. 

green-apple3.jpg

Csak a tömésekben lehetnek egészségkárosító anyagok? 

Rendelőnkben nem csak a tömőanyagból használunk magas biokompatibilitású termékeket, hanem más kompozit alapú anyagokból is, mint például a bond, azaz a ragasztó a tömésekhez, csonkfelépítő anyag, ideiglenes ragasztó.

AKCIÓNK KERETÉBEN A MAGAS BIOKOMPATIBILITÁSÚ FOGTÖMÉSEK AZ ISMERT TÖMŐANYAGOKHOZ KÉPEST 0 FT FELÁRRAL KERÜLNEK BEVEZETÉSRE.

www.kosbor-fogaszat.hu

carusma_topaz.jpg


Jelentkezzen konzultációra!
Vegye fel velünk a kapcsolatot, és foglaljon időpontot!
Tel.: +36 70 7742307
www.kosbor-fogaszat.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyogjnyiregyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5514736363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása